Bij Osgood-Schlatter is er sprake van een ongecontroleerde aangroei van de tuberositas tibiae. Dit is de knobbel aan de voorkant van het scheenbeen, net onder de knie. Je zou Osgood-Schlatter een overbelastingsblessure van de knie tijdens de groei kunnen noemen.

Osgood-Schlatter komt vooral voor bij jongens tussen de 10 en 16 jaar die een groeispurt doormaken en aan sport doen. Bij meisjes komt deze aandoening iets minder vaak voor en treedt dan op rond de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Bij kinderen in de groei is de knobbel nog niet volledig vastgegroeid. De pijn wordt dan ook veroorzaakt door voortdurende rek van de kniepees aan de groeischijf tuberositas tibiae.

Klachten zijn vaak wisselend aanwezig en treden vooral op tijdens en na sporten waarin veel gelopen, gesprongen of geknield wordt(voetbal, atletiek en turnen). De pijn zal verdwijnen wanneer de groeischijf gesloten is. Dit is bij jongens rond de 17 jaar en bij meisjes iets vroeger. Dit betekent dus wel dat klachten lange tijd aanwezig kunnen zijn. Een afwijkend gangpatroon kan de klachten verergeren.

Behandeling: podologische inlegzolen, schoenadvies, kinesitherapie(rekoefeningen), relatieve rust(minder sporten).

Doelgroep: Kinderen, sporters

Maatregelen Covid-19

Beste patiënten,

Om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan vragen we u om rekening te houden met de volgende maatregelen:

  1. Enkel de patiënt wordt toegelaten tot de praktijk. Kinderen tem 18jaar mogen vergezeld worden door 1 volwassene. Begeleiding of vervoer wacht buiten of in de auto.
  2. Doe je persoonlijk mondmasker aan en ontsmet je handen alvorens de praktijk te betreden.
  3. Probeer zoveel mogelijk 1,5m afstand te behouden.
  4. Ben je ziek of ben je in contact geweest met een besmet persoon, gelieve ons telefonisch te contacteren om je afspraak te verplaatsen.
  5. Betaling bij voorkeur met bancontact (contactloos).

Alvast bedankt!
We zijn blij jullie opnieuw te mogen ontvangen!


Dana – Eline – Sarah - Ivan